Devre arası: Futbol maçları 90 dakika sürer, her yarı 45 dakika olmak üzere iki yarıdan oluşur. İlk 45 dakika yani birinci yarıdan sonra 15 dakikalık dinlenme zamanları verilir. Bu zaman aralığına Devre Arası denilmektedir.

Ceza Sahası: Sahada, kale önünde yer alan ve uzun kenarlarından biri kale çizgisi olan 40,32 x 16,50 metre boyutlarındaki bölüme Ceza Sahası denilmektedir. Ceza sahası içinde yine kaleden uzaklığı 12 yard (11 metre) olan ve kalenin tam orta noktasında Penaltı Noktası bulunur.

Penaltı: Ceza sahası içinde rakip oyuncuya yapılan fauller ve elle oynamalara penaltı cezası verilir. Penaltı atışı, ceza sahası içinde kale çizgisinin ortası ile 11 metre mesafedeki penaltı noktasından yapılır. Kaleci rakip oyuncunun ayağından çıktıktan sonra sağa sola hareket edebilir.

Direkt Serbest Vuruş: Oyuncunun rakip oyuncuyu çelmelemesi ya da niyetlenmesi, oyuncunun rakip oyuncuya tekme atması ya da teşebbüs etmesi, vurması, itmesi, üstüne atlaması, tutması, tükürmesi durumunda, topun bilinçli olarak eliyle oynaması, topu rakibinden almak için topa dokunmadan rakip oyuncuya dokunması durumlarında direk serbest vuruş ihlal olan yeden yapılır.

Serbest Vuruş: Hakem kuralları ihlal eden takıma ceza amaçlı serbest vuruş verebilir, oyuncuyu en az 9 m 15 cm uzaklaştırır ve faul atışı yapacak oyuncu vuruşunu gerçekleştirir.

Baraj: Savunma amacıyla toptan 9, 15 metre uzaklaşan oyunculara Baraj adı verilir. Frikikten kaleye direk gol atılabilir. Eğer frikik faule uğrayan takımın kendi yarı sahasında olursa baraj kurulmaz. Serbest vuruş esnasında oyuncu baraj mesafesini bozarsa sarı kart alır.

Eğer oyuncu rakip oyuncuyu sakatlayacak kadar kasıtlı ve sert bir şekilde faul yapar ise bu oyuncuya hakem tarafından sarı ya da kırmızı kart verilir.

Sarı Kart: Oyuncuya bir uyarı niteliğindedir. Ceza hareketinin tekrarlanması durumunda oyuncunun oyun dışı kalacağının işaretidir

Kırmızı Kart: oyuncunun oyun dışı bırakıldığına işaret eder. Kırmızı kart cezası alan oyuncunun takımı maçı eksik oyuncuyla devam ettirmek zorunda kalır.

Ofsayt: Hücuma geçen takımın oyuncusu ile rakip takımın kalesi arasında kalecisi dışında mutlaka en az bir karşı takım oyuncunun olması gerekir aksi taktirde ceza atışı olan ofsayt kararı verilir. Ofsayt olabilmesi için karşı takımın oyun alanının için de olmalıdır.

Aut: Topun hücum oyuncuları tarafından korner çizgisi ya da kale üstünden dışarı vurulmasına denilir. Top oyuna ceza alanı içinden kaleci veya savunma oyuncuları tarafından ayakla aut vuruşu yapılarak sokulur.

Korner: Köşe atışı olarak da bilinir. Eğer top aut çizgisini savunan rakip takımın oyuncusuna çarparak topun dışarı çıkmasına Korner denir. Bu durumda hücum etmekte olan takım tarafından topun çıktığı alandaki köşeden kaleye korner ya da köşe atışı olarak da ifade edilen atış yapılır.

Taç: Topun oyun sahasındaki yanlarda taç çizgisinden dışarı çıkmasına Taç denir ve yan çizgi üzerinden taç atışıyla top oyuna tekrar sokulur. Elle olan taç atışını, topun dışarı çıkmasına sebep veren oyuncunun rakibi olan takım kullanır. Korner ve taç atışları ofsayta sebep olmaz.